Solidaarisuussilmukat

Libanonissa asuu 300.000 – 400.000 palestiinalaispakolaista, joilla ei ole paluuta Palestiinaan. He eivät ole saaneet myöskään Libanonin kansalaisuutta. Suurin osa heistä asuu pakolaisleireissä eri puolilla Libanonia. Asumukset eivät ole enää telttoja, vaan odottaessaan runsaat 60 vuotta paluuta kotimaahansa palestiinalaiset ovat pystyttäneet heille osoitetut maa-alueet täyteen heikkorakenteisia monikerroksisia taloja.

Libanonin talvi on sateinen ja kolea. Kostea kylmyys kolottaa luissa. Pakolaisten kodeissa ei ole lämmitystä, ei myöskään leirien julkisissa tiloissa, esim. järjestöjen ylläpitämissä päiväkodeissa. Sekä aikuiset että lapset yskivät ja köhivät. Lasten nenät vuotavat.

Solidaarisuussilmukat -verkosto käyttää suomalaisnaisten perinteisiä käsityötaitoja Libanonin pakolaislasten lämmittämiseksi. Olemme eri-ikäisiä naisia eri puolilla Suomea. Emme tunne kaikki toisiamme emmekä ole koskaan kaikki olleet koolla samassa paikassa. Meitä yhdistää taito käyttää lankaa, puikkoja ja virkkuukoukkua sekä lämmin ajatus palelevia lapsia kohtaan.

Haluamme myös nauttia mukavasta harrastuksesta ja yhteydenpidosta toisiimme. Vältämme turhaa byrokratiaa. Emme määrittele, millaisia vaatteita pitäisi tehdä, vaan kukin voi tehdä, mikä tuntuu mieluisalta ja minkä tuntee osaavansa. Emme myöskään ole määritelleet ikäryhmiä. Käyttäjiä kyllä löytyy villanutuille ja –puseroille, sukille, kynsikkäille ja sormikkaille, pipoille ja kaulahuiveille koosta riippumatta.

Psykologien Sosiaalinen Vastuu ry:n (www.vastuu.fi) aktiivijäsenet takaavat, että valmistuneet vaatteet ja asusteet tulevat palestiinalaislasten käyttöön. Ne toimitetaan The National Institution of Social Care and Vocational Training - Beit Atfal Assumoud (BAS) –järjestölle (www.socialcare.org), joka jakaa ne varattomimpien perheiden lapsille. Jos lähetämme ne laivattuina tai millä muilla tavoin tahansa, BAS joutuisi maksamaan niistä korkeat tullimaksut. Siksi kuriireina toimivat yksityiset ihmiset, jotka matkustavat Libanoniin hanke-, vapaaehtoistyö- tai yksityismatkoille. Solidaarisuussilmukoiden lähetyksiä on jo toimitettu Libanoniin useiden matkojen yhteydessä. Neuleet ovat herättäneet ansaittua ihastusta.

Ensimmäisen lähetyksen saavuttua perille BAS:ssa heräsi ajatus, että suomalaisnaiset voisivat opettaa käsityötaitojaan palestiinalaisnaisille. Marraskuussa 2011 järjestettiinkin Wavelin leirissä Ba’albeqissa kaksi workshopia, joissa suomalaisnaiset opettivat palestiinalaisnaisille neulonnan saloja. Leiristä löytyi myös ennestään taitavia neulojia ja virkkaajia. Workshopin vetäjät veivät Suomesta mukanaan lankoja ja muita tarvikkeita. Nyt onkin mietinnässä, kuinka tukisimme leirissä virinnyttä käsityöintoa.

Jos haluat olla mukana talkoissa, muttei ole aikaa käsitöihin, voit osallistua esim. lahjoittamalla lankoja ja muita tarvikkeita kutojia varten. Tai voit hankkia lanka- ja tarvikelahjoituksia näihin tarkoituksiin. Voit myös kertoa hankkeesta ystävillesi, jotka ovat käsityöihmisiä.

Solidaarisuussilmukoilla on Facebook-ryhmä, jonka löydät hakusanalla Solidaarisuussilmukat. Liity mukaan, niin voit seurata verkoston toimintaa. Sivujen tarkoituksena on mahdollistaa kokemusten vaihto hankkeeseen osallistuvien kesken. Kerro, mitä teet, aiot tehdä. Lisää kuvia valmiista töistä. Anna vinkkejä mukavista malleista tai siitä, missä on ostettavissa halpoja lankoja. Saat myös tietoja Helsingissä järjestettävistä Solidaarisuussilmukoiden tapaamisista - tai voit järjestää tapaamisen omalla paikkakunnallasi

Lisätietoja saat vaikkapa minulta. Myös Facebookissa voit kysellä halutessasi lisätietoja ja sitä kautta saat yhteystiedot myös neuleiden, lankojen, ym. toimittamista varten.