sunnuntai 30. kesäkuuta 2013

Sunnuntairuokaa

Vanhempani kotiutuivat tänään lomareissultaan eivätkä hetkeäkään liian aikaisin. Kitin hoitopesti ottaa aina lujille, koska jostain syystä en saa tuolla entisessä kotitalossani millään nukuttua. Toki Kitikin muistaa aina säännöllisesti herättää 3lta aamulla pyytääkseen uloa, mutta en minä siellä muutenkaan unta saa. Joten viikko on aika lailla maksimi, minkä kykenen sätkimään näin huonoilla unilla ja selviämään jotenkin töissä.

Koska käsityörintamalta ei ole tällä hetkellä juuri muuta kerrottavaa kuin, että hukun kohta kesken eräisiin töihin ja puutarhapäivityksen nakkasin jo Novitan blogiini, pitäydyn kätevä emäntä -linjalla ja postaan kiusaksenne pari ruokaohjetta. Ensi kerralla lupaan - ehkä - että tarjolla on muunlaista käsityötä.

Tänään oli sekä itse ruoka että jälkkäri uuniruokaa ja ne olikin näppärä tehdä limittäin. Aloitin jälkkäristä, joka oli mantelipannari. Siihen tarvitaan

4 dl mantelijauhoa, 1,5 dl BakeProta, 1,5 rkl psylliumia, 1,5 tl leivinjauhetta, 1 tl suolaa, 1,5 dl sokeria, 1 tl kardemummaa, 1 tl vaniljasokeria, 6-7 dl maitoa, 3 munaa ja 100 sulatettua margariinia.

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää voimakkaasti vatkaten ensin maito, sitten munat yksitellen ja lopuksi margariini. Taikina on melko paksua. Jos se tuntuu liian tönköltä, lisää tilkka maitoa. Anna turvota 10 minuuttia. Tässä välissä laitoin uunin päälle ja tomaattikastikkeen alulle. Sekoita taikinaa vielä vähän, levitä leivinpaperilla vuoratulle korkealle uunipellilla ja paista 200 asteessa noin 35 minuuttia.

Mantelipannarin lisukkeen eilen itse keitettyä mansikkahilloketta ja tieysti nokare kermavaahtoa.


Pannarin kypsyessä keittelin hiljaalleen tomaattikastikkeen, joka tarvittiin kesäkurpitsa-mozzarellapaistokseen.  Kastikkeeseen tarvitaan

sipuli, 3 valkosipulinkynttä, purkki tomaattimurskaa, suolaa ja mustapippuria, 1 tl ruokokidesokeri (tai fariinisokeria), muutama oksa tuoretta timjamia. Kuori ja hienonna sipulit, kuumenna kattilassa tilkka oliiviöljyä ja kuullota sipuleita siinä hetki. Lisää joukkoon tomaattimurska, suola, mustapippuri ja sokeri. Anna kastikkeen muhia miedolla lämmöllä parikymmentä minuuttia.

Tässä olen jo lisännyt tomaattikastikkeeseen timjamin. Minä voisin syödä tätä kastiketta vaikka pelkästään...


Muuten paistokseen tarvitaan

kesäkurpitsa, 3-4 tomaattia, 2 palloa mozzarellaa. Leikkaa kesäkurpitsa, tomaatit ja mozzarella noin puolen sentin - sentin paksuiksi viipaleiksi. Lado viipaleet kerroksittain oliiviöljyllä voideltuun uunivuokaan, mausta suolalla ja mustapippurilla. Riivi tomaattikastikkeen joukkoon vielä tuoretta timjamia ja kaada kastike uunivuokaan tasaisesti. Kypsennä paistosta 225 asteessa noin 20 minuuttia.

Tämän aterian jälkeen kissakin kiittää =)

"Onks toi muka hyvää vai? Miksei siinä ole lihaa?"



 

7 kommenttia:

  1. Herkullisen kuuloisia ruokia :) Topi on kyllä vähän epäluuloisen näköinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvisruoka herättää aina epäilyksiä kissassa.

      Poista
  2. Tälläiselle kolmivuorotyötä tekevevälle ja muutenkin herkkä uniselle huonosti nukutut yö unet ovat niin arkipäivää että tiedän varsin hyvin uniavajeen aiheuttaman uupumuksen. Toivottavasti saat elämäsi pian entiselleen.
    Mainiot kokkailut. Tuota kesäkurpitsa paistosta voisin ihan hyvin tehdä vaikka kesäloman alkajaisiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No joo, siis minähän olen krooninen huonosti nukkuja vai pitäisköhän sanoa valvoja muutenkin. Vaikken vuorotyötä teekään (en varmaan pystyisi), mulla on ihan tavallista, että voi mennä pari viikkoakin, etten nuku kuin jonkun tunnin yössä. Eli univaje sinänsä on enemmän kuin tuttua. Joskus pari, kolme vuotta sitten heräsin yhtenä kesäaamuna omituiseen oloon ja ajattelinkin, että olenkohan tulossa kipeäksi. Vähän ajan päästä tajusin, että se omituinen olo johtui siitä, että mua ei väsyttänyt, kun olin nukkunut hyvin! Että sikäli... Tässä on vaan töissä niin paljon kaikkea, että tuo tavallistakin vähäisempi uni meinas käydä ylivoimaiseksi. Eiköhän tää tästä =) Ja kahden viikon päästä on vähän lomaakin tiedossa.

      Poista
    2. Juu,lomia odotellaan täälläkin. Ja minun osaltani vuorotyökin jää ainakin toistaiseksi katkolle, jos nyt ei heti kesälomien jälkeen mutta syksyllä kuitenkin. Eli näin kymmenen vuoden vuorotyön jälkeen voin (ehkä) saada "oikean" elämän. Se onkin varmasti ihmeellistä ainakin aluksi.

      Poista
  3. Oi voi mitä herkkuja! Toivottavasti unirytmi palaa normaaliksi omassa sängyssä. Oli se normaali sitten valvomista tai nukkmista.

    VastaaPoista
  4. Herkullista varmasti on. Kyllä sä ne neuleet kesytät.

    VastaaPoista